Еврото се отправя към най-голямото си седмично повишение от месец

Апетитът към единната валута бе подкрепен и от спада при долара тази седмица

Изменение на курса EUR/USD от 1 септември. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на курса EUR/USD от 1 септември. Източник: Bloomberg Terminal

Еврото е напът да запише най-голямото си седмично повишение от един месец, съобщава Investor.bg.

Инвеститорите загърбиха политическите тревоги в очакване на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която се очаква да се очертаят плановете за облекчаване на програмата за стимули. 

Апетитът към единната валута бе подкрепен и от спада при долара тази седмица, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв (Фед) показа, че централните банкери все повече се тревожат за перспективите пред инфлацията.

В същото време очакванията за еврото са оптимистични. „Политическите облаци започнаха да се вдигат, а пазарите очакват икономически ръст“, коментира Валентин Маринов, ръководител на G10 FX research в Credit Agricole, Лондон. Той съветва клиентите си да запазят дългите си позиции в евро спрямо долара, йената и франка.

Банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) обмислят да намалят програмата за месечното изкупуване на облигации с най-малко половината обем от началото на януари 2018 и да запазят своята програма активна най-малко в продължение на девет месеца, стана ясно по-рано днес.

Еврото достигна най-високата си стойност от повече от две седмици на ниво от $1,1880 за евро в четвъртък, а в петък се търгува в близост до това равнище. Така европейската валута е напът да запише най-голямото си седмично покачване от 10 септември.

Промишлените данни от Италия надминаха прогнозите, след като Германия съобщи за стабилни търговски данни по-рано тази седмица, говорейки за широко икономическо възстановяване в еврозоната. 

Последни новини
Още от Графика на деня