ЕЦБ ще върви предпазливо по пътя за премахване на стимулите

Процесът по премахване на стимулите вече е в ход, коментира управителят на естонската централна банка Ардо Хансон

Изобилна ликвидност в еврозоната. Източник: Bloomberg Terminal Изобилна ликвидност в еврозоната. Източник: Bloomberg Terminal

Последното заседание на ЕЦБ отвори врати към редица спекулации и дискусии, че следващата стъпка на централната банка ще бъде в посока свиване на месечните покупки на облигации. 

„Твърде много се акцентира върху страховете от нормализиране на паричната политика“, коментира членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на централната банка на Естония Ардо Хансон. „Трябва да се знае, че процесът по нормализиране на паричната политика се случва постепенно и всъщност вече е започнал", предаде Bloomberg. 

Управителят на естонската централна банка пояснява, че основният фактор, който допринася за стимулиращата парична политика на ЕЦБ не е месечият обем на изкупуваните облигации, който към момента възлиза на 60 млрд. евро ($72 млрд.) и ще се запази при тези параметри до края на годината, а по-скоро - общото ниво на изобилната ликвидност в системата.

Забине Лаутеншлегер от Изпълнителния съвет на регулатора изразява също позиция, че последните коментари в посока премахване на стимулите са преувеличени, но отбелязва, че паричните власти трябва да са готови да действат. Трудните решения трябва да бъдат направени в подходящо време, смята тя. 

Гуверньорът на Австрийската централна банка Евалд Новотни също се присъединява към подобна позиция, пояснявайки, че стратегията за прекратяване на стимулите трябва да бъде добре обмислена, постепенна, ясна и в съответствие с възможностите за реакция от страна на банката. 

Последни новини
Още от Графика на деня