Влиянието на изборите в Корея

Графика на деня, 9 май 2017

Ръстът на БВП на Южна Корея от началото на 2013 до първото тримесечие на 2017. Източник: Bloomberg Terminal Ръстът на БВП на Южна Корея от началото на 2013 до първото тримесечие на 2017. Източник: Bloomberg Terminal

На 9 май 2017 южнокорейците избират нов президент, който ще смени на поста отстранената Пак Гън-хе. Това е кулминацията на месеците недоволство, които извадиха по улиците най-масовите протести от 80-те години.

Мун Джей-ин, който се кандидатира заедно с Пак Гън-хе преди през 2012 е фаворит да стане президент и да сложи край на 9г. управление на консерваторите.

Победителят ще наследи разделена страна, в която младите избиратели искат да изтласкат по-старото поколение политици.

Първата графика показва ръста на БВП на Южна Корея от началото на 2013 до първото тримесечие на 2017 и основните събития, белязали промените: встъпването в длъжност на президента Пак, потъването на ферибота в Севол и корупционния скандал от края на 2016.

Втората графика показва движението на корейските акции с подобряване на прогнозата за износ за периода 2015-9 май 2017.

В понеделник, 8 май 2017 индексът Kospi скочи с 2,3% до нов рекорд. Пазарите във вторник са затворени. Ралито на южнокорейските акции се дължеше на подобрената глобална прогноза, дори и облигациите и валутата да изостанаха заради рисковете, свързани със Северна Корея.

Новият лидер на страната ще бъде изправен пред предизвикателството да съживи четвъртата по големи икономика в Азия, която тази година се очаква да расте най-бавно от 2012. Младежката безработица се удвои в последните две десетилетия.

 

 

Последни новини
Още от Графика на деня