Петер Прает: Рано е да се говори за край на стимулите на ЕЦБ

Измама са популистките изказвания, че нещата са стояли по-добре преди еврото и еврозоната, твърди главният икономист на ЕЦБ

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Разговорите за това да бъде сложен край на силно стимулиращата парична и лихвена политика на ЕЦБ са преждевременни, заяви главният икономист на Централната банка Петер Прает.

Докато рискът от дефлация е отслабнал и картината на икономическия растеж се е подобрила, икономическата перспектива е все още зависима от поддържането в значителна степен на настоящата парична политика. Преждевременно е да се говори за изход от тази политика, посочи Прает в интервю за италианския вестник Il Sole 24 Ore, цитирано от Investor.bg.

Според Прает Управителният съвет не е сигнализирал за промяна в досегашната си позиция по отношение на провежданата парична политика, включително и чрез бъдещите насоки, определяни от Централната банка. Нашите бъдещи насоки ни служат добре и водят до финансови условия, които са подходящи. Поради това ние ги повтаряме отново, отбеляза той и допълни, че те не са били обсъждани от Управителния съвет.

Неговите коментари са факт, след като в последно време има предположения, че ЕЦБ ще се отклони от своите бъдещи насоки, в които се посочва, че Банката ще запази лихвите в текущи или по-ниски нива далеч след края на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения".

Петер Прает също така каза, че е притеснен относно популистки изказвания, че нещата са стояли по-добре преди еврото и еврозоната. „Това е измама“, твърди той.

 

Последни новини
Още от Графика на деня