Лекият суров под $50 за първи път от декември

Според Goldman Sachs въпреки че шистовият добив в САЩ се възстановява, може да има спад в резервите заради по-големи от очакваното понижения в продукцията на места извън ОПЕК, както и заради сигналите за нарастващо търсене

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Петролът поевтиня под 50 долара за барел за пръв път от декември заради опасенията, че пониженият добив в ОПЕК не може да компенсира свръхпредлагането в САЩ, съобщи Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 2,31% до 49,12 долара за барел към 14:25 часа българско време. Европейският бенчмарк Брент също поевтинява с 2,11% до 51,99 долара за барел.

В сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви, че петролните резерви в страната са нараснали с 8,2 млн. барела миналата седмица, достигайки най-високото ниво от 1982 г. Освен това действителните резултати се оказаха четири пъти по-високи от очакванията на пазарите. 

Харолд Хам, американският петролен милиардер, предупреди също в сряда, че индустрията може да убие пазара на суров петрол, ако отново започне да харчи неконтролируемо.

Откакто ОПЕК и редица големи производителки извън картела се договориха да понижат добива, цената на суровината се движеше в тесен рейндж над 50 долара.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs въпреки че шистовият добив в САЩ се възстановява, може да станем свидетели на спад в резервите заради по-големи от очакваното понижения в продукцията на места извън ОПЕК, както и заради сигналите за нарастващо търсене.

Последни новини
Още от Графика на деня