Новото строителство - двигател на пазара за имоти

Диньо Добрев във В развитие, 15.03.2017

Диньо Добрев, собственик на RE/MAX Lux. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Диньо Добрев, собственик на RE/MAX Lux. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банките станаха доста по-либерални в отпускането на кредити. Преди "недвижим имот" при банките беше табу. Това каза Диньо Добрев, собственик на RE/MAX Lux, в редовната рубрика "Доверен брокер" на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria гостът каза и, че в момента наблюдаваме доста по-позитивен поглед от страна на инвеститорите към пазара. 

"Проектите, които се финансират в момента, са в пъти повече и в голямата си част са финансирани от банки. Най-важното за банките, разбира се, е инвеститорът да бъде сериозна фирма с доказан опит и сериозни обезпечения. Не се финансира безогледно всеки, дошъл да поиска кредит. Това е много добре, защото означава, че крайният продукт, който ще излезе, ще бъде качествено завършен". 

Когато няма надзор и когато един инвеститор разполага със средства, които може да харчи безогледно, се стига до злоупотреби - лични покупки или стартиране на още четири проекта. Контролът определено е важен, защото ще бъде ощетен крайният потребител, ако парите не отидат целево.

"Над 80% от обектите, които в момента се строят в София, се реализират още преди Акт 16, като при взимане на Акт 16 нереализирани остават около 10% от апартаментите. Всички очакват да се появи голям процент сгради, но тези сгради ще бъдат разпродадени предварително".

Днешният купувач иска ново строителство, но не такова, което е завършено преди пет години, а такова, което той може да модифицира и довърши спрямо собствените си изисквания, заяви още Добрев. "Днес купувачът е изключително взискателен и много информиран, а банките се включват много активно при проверките и събирането на информация за обектите".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Доверен брокер