Давос: Несигурността е най-големият враг на ръста, смята Анхел Гурия

Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 22 януари 2019. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 22 януари 2019. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), коментира световната икономическа прогноза на ОИСР и влиянието от Брекзит. Той говори по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Гурия заяви, че забавянето, което се наблюдава в глобален план, е нещо, което икономистите са предвидили. Погледнато в перспектива той определя като "страхотен" темпа на растеж на БВП на Китай от "едва 6,65%".

От миналия ноември започнахме да излизаме с такива прогнози и да твърдим, че икономиката ясно забавя своя темп. Сега МВФ потвърди всички тези числа, включително растежът на Китай.

Едва през миналия май твърдяхме, че тази и следващата година светът ще расте с 3,8% до около 4% темп. А сега вече сме изтрили 0,5% от тази прогноза и е възможно да изтрием дори повече следващия март. Гурия цитира главния икономист на ОИСР, че всичко, което е могло да се обърка през тези 6 месеца, се е объркало.

Тъй като по думите му "инвестициите са семето на бъдещия ръст" понижението им вследствие на търговското напрежение е допълнителен отежняващ фактор.  

Несигурността е най-големият враг на ръста.

На фона на цялостното забавяне в световната икономика Гурия определя Брекзит като един от най-големите елементи на несигурност. 

Великобритания е една от страните от Г-7. Тя е една от най-важните икономики в света. Фактът, че напуска ЕС е нещо от много голямо значение. Отнема ни 2 години да свикнем с тази мисъл.

Според главния секретар на ОИСР Европа е обект на външен натиск, а напускането на Великобритания на ЕС, което той вярва, че ще се случи, е по някакъв начин илюстрация на този натиск.

Целия коментар на Анхел Гурия чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Давос 2019