Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

40% от фирмите в ЮИЕ имат готовност да осъществят приемственост за бизнеса си

Лидия Шулева, бивш вицепремиер на България, Boom&Bust, 25.02.2017

Лидия Шулева, бивш вицепремиер на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш вицепремиер на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви стъпки трябва да направят предприемачите, за да осъществят добра приемственост за бизнеса си? Как да реализират успешното си излизане от него и намиране на нова посока за собственото си развитие? Темата коментира бившият вицепремиер на България Лидия Шулева в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

По думите ѝ първата стъпка, която трябва да направят собствениците с помощта на консултант е да разгледат цялостната картина в съответната фирма. На второ място, следва да се види в каква степен и етап на развитие се намира компанията, какви са предвижданията по отношение на приемствеността, има ли определен приемник, както и всички данъчни, финансови и правни аспекти от една страна и от друга - вътрешните регулации и регламенти. 

Изследвания сочат, че 40% от компаниите в Югоизточна Европа имат готовност да прехвърлят собствеността на фирмата на следващите поколения, отбеляза Шулева. 

Голяма част от българските компании, макар че са достатъчно големи, се управляват като едноличен търговец, коментира още тя. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust