Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Как Обама предизвика бунта на средната класа и избора на Тръмп

Мартин Табаков и Владислав Апостолов в Boom & Bust, 14.01.2017

Мартин Табаков, политолог, и Владислав Апостолов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Табаков, политолог, и Владислав Апостолов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако има аргумент, поради който Доналд Тръмп бе избран за президент, доста необичаен кандидат в доста необичайна среда и кампания, то това е името Барак Обама. Само след осем години ляволеберално, утопично управление, е възможна такава коренна реакция, на каквато станахме свидетели. Това каза политологът Мартин Табаков в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

„Обама се ангажира да бъде президента, който да възстанови социалната справедливост и икономическото равенство в страната. След осем години равносметката сочи точно обратното - средната класа стана малцинство. Демокрацията има нужда от стабилен социален център, който по времето на Обама се е смалил. Неравенството в доходите е най-голямо по времето на Барак Обама от 1928 насам“, каза Табаков.

Шокиращата, сеизмична победа на Тръмп бе комбинация от едно дълготрайно и натрупващо се икономическо недоволство, плюс спотаен културен гняв срещу хегемонията на прогресивното социално ляво, каза от своя страна журналистът Владислав Апостолов.

„Фактът е, че Тръмп успя да пробие легендарната синя стена, да спечели на своя страна традиционният демографски сегмент, който принадлежеше толкова години на демократичната партия“.

Коалицията на дъгата, която се събра около Обама през 2008, доминирана от различните малцинства и образования, бреговия елит на САЩ беше достатъчно силно легитимирана от две успешни кампании на Обама, за да даде стимул на администрацията да пренебрегне бялата средна класа на САЩ до такава степен, че тя да се обърне срещу евентуален трети мандат на политика, подобна на тази на Обама, която би станала факт чрез Хилъри Клинтън, обясни Апостолов.

По думите на Табаков двете ключови думи, с които можем да си обясним „бунта на средната класа са данъци и регулации“.

„В управлението на Обама данъчната тежест непрекъснато се увеличаваше. Това е човек, който води един изключително негативен рекорд по създаване на нови и нови регулации. През 2016 количеството регулации, издадени от Обама са над 81 хиляди страници. За осем години той е издал над 3000 нови регулации, които касаят целия спектър на живота в САЩ“, каза Табаков.

Как звучат изказванията на Обама, че нивото на американския дълг при встъпването му в длъжност е „непатриотичен“? Каква е ролята на Обама за увеличаване на руското политическото влияние в международен мащаб? Каква е разликата между възприятието на личността и одобрението на Обама и възприятието на неговата политика външна и вътрешна и одобрението към тях? Какво означава, когато американски президент получи "Нобелова награда за мир"?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust