Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Арбитражът по СЕТА е спирачка за лоши правителствени решения

Адвокат Емил Георгиев в Boom&Bust, 05.11.2016

Лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер (в гръб) и Доналд Туск (в средата) по време на подписването на споразумението с канадския премиер Джъстин Трудьо Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер (в гръб) и Доналд Туск (в средата) по време на подписването на споразумението с канадския премиер Джъстин Трудьо Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Арбитражът по СЕТА е спирачка за лоши правителствени решения. Ако някъде определено популистко правителство тръгне към бездната, няма друг начин, по който да бъде спряно, освен с един международен орган какъвто е този арбитраж. Това коментира адвокат Емил Георгиев в Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че единственият вариант, при който инвеститор ще може да се обърне към въпросния арбитраж, е ако спрямо него е упражнена дискриминация. 

По думите му в хода на преговорите той се е превърнал от един класически търговски арбитраж, който се свиква adhoc за всеки отделен казус, в едно надграждане, като съдът за инвестиционна защита ще действа като постоянна институция и в него ще заседават професионални съдии от ЕС и Канада. 

Във връзка с критиката, че заседанията ще бъдат закрити, Георгиев посочи, че целият документооборот от внасянето на определен иск до постановяването на решението ще бъде публикуван и достъпен за всеки, който иска да го види. 

Вижте целия разговор във втората част на предаването:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust