Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Анкетните комисии за мини Бобов дол и пазара на горива няма да дадат резултат

Калоян Стайков в Boom&Bust, 22.10.2016

Енергийният сектор е една от горещите теми у нас през последните седмици в контекста на последните развития около АЕЦ Белене, пазара на горива и мини "Бобов дол". Калоян Стайков, енергиен експерт в Института за пазарна икономика (ИПИ), коментира темата в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

В много случаи решенията, които се взимат в сектора на енергетиката, са политически. Не очаквам анкетните комисии за мини „Бобов дол“ и за оценката на законодателството, свързано с конкуренцията на пазара на горива, да дадат резултат. И преди сме имали такива комисии, които не са давали резултат и не виждам с какво ще са различни тези две комисии, каза Стайков. 

Ако глобите продължат и ако определението на Комисията за защита на конкуренцията за картел на пазара на горива е първа стъпка от една цялостна политика, то наистина тя може да има резултат, но трябва да бъде последвана от други такива стъпки. Ако обаче това е изолирано действие точно преди изборите, не само, че няма да има резултат за пазара, а това ще бъде и поредният удар по т.нар. независими институции.

Вижте повече за ситуацията в енергийния сектор у нас, както и повече по темата АЕЦ Белене във видеото с цялото интервю с Калоян Стайков, енергиен експерт в ИПИ:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust