Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

България предлага добри програмисти на добра цена

Радослав Георгиев и Ивайло Бъчваров, Boom&Bust, 15.10.2016

Радослав Георгиев и Ивайло Бъчваров, съоснователи на Хак България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радослав Георгиев и Ивайло Бъчваров, съоснователи на Хак България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

IT пазарът в България е огромен. Това казаха съоснователите на "Хак България" Радослав Георгиев и Ивайло Бъчваров в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Много компании идват тук, за да развиват своя бизнес. Преди го правиха, заради по-евтината работна ръка, но напоследък го правят заради добрите програмисти, които на много малко места е Европа могат да се намерят. Търси се качество, а като се вземе предвид и цената, която остава по-ниска в сравнение със САЩ и Западна Европа, България предлага добри програмисти на добра цена“.

Една от основните функции на "Хак България" е образователната, казаха още гостите. "Образованието в България е на много добро ниво. Има много академии. Пазарът е много голям и всеки може да отиде, дори и безплатно, да научи много приложни неща. От другата страна стои университетът. Той дава много добър фундамент, относно програмирането". 

"За жалост някои студенти пропускат тази част, наблягат на приложните елементи, но университетът не трябва да се пропуска или пренебрегва по никакъв начин, защото промените в IT сектора стават за секунди, но фундаментът, т.нар. компютърни науки, не се променят", обясниха гостите.

"Голямата разлика, която ние наблюдаваме в очакванията на хората и реалността, е че те се записват на академии и придобиват приложните умения, с които ще ги вземат някъде на стаж, но след това този човек трябва да може да решава проблеми. Програмистите решават проблеми. Когато дойде моментът да решаваш проблеми, идва времето на фундамента, и ако ти го нямаш, ти си негоден за работа". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust