Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Голямото послание на Мизес през призмата на политическите процеси в света днес

Доц. Александър Ганчев, преподавател по финанси в Стопанска академия Д.А.Ценов, Boom&Bust, 01.10.2016

Доц. Александър Ганчев, преподавател по финанси в Стопанска академия Д.А.Ценов, Свищов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Александър Ганчев, преподавател по финанси в Стопанска академия Д.А.Ценов, Свищов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Книгата "Всесилната държава" на един от най-видните австрийски икономисти Лудвиг фон Мизес е едно стряскащо предупреждение за това какво не трябва да правим, за да не повтаряме негативните уроци и събития от миналото, в частност световни и/или регионални войни. Това каза преподавателят по финанси в Стопанска академия "Д.А.Ценов", Свищов, доц. Александър Ганчев в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в книгата виждаме една логическа линия, която преминава през етатизъм, интервенционизъм, протекционизъм, социализъм и достига до автаркия, която на практика завършва с война. "Когато всички държави са изолирани от международното разделение на труда, единственият начин да бъде повишено благосъстоянието е чрез военно завладяване на чужд пазар, обясни той.

Ситуацията е притеснителна, защото наблюдаваме почти същите тенденции, които са се случило по времето, когато Мизес е издал своята книга – време на възход на тоталитарните режими в света, на световна война, на трансформация на световната икономика след Голямата депресия, посочи доц. Ганчев.

Световната икономика се трансформира и се адаптира към новите реалности, допълни още той. Икономистът поясни, че опитвайки се да предотвратят по-голяма криза, държавните лидери не дават възможност на пазарите и отделните икономики да се възстановят и изчистят неефективните играчи, за да можем да преминем към растеж.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust