Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Проблемът с усвояването на евросредства е концентриран върху отчетността

Йордан Иванов, председател на Нац. клуб България на регионите в Boom&Bust, 04.09.2016

Йордан Иванов, председател на Нац. клуб България на регионите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Иванов, председател на Нац. клуб България на регионите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът по усвояване на еврофондове в момента в България е концентриран върху отчетността, а не върху ефективността и продукта, който еврофондовете извеждат на пазара. Това каза председателят на Нац. клуб „България на регионите“ Йордан Иванов в предаването Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му еврофондовете не са достатъчен инструмент за развитието на регионите, на моменти дори погрешно използван. В България е необходимо да се реализира във възможно най-кратки срокове децентрализация по европейски модел. „Имаме дисбаланс между правомощията на кметовете и ресурси, с които разполагат, за да изпълнят задълженията и отговорностите си“, коментира още той.

Провеждането на истинска децентрализация, изместването на властта близо до хората и връчването на реални правомощия и инструменти в ръцете на кметовете, които да направят общината си конкурентна и привлекателна за туристи и бизнес, ще промени модела, по който се произвеждат местните избори в България, смята Иванов. Настоящата връзка между централна и местна власт възпира реално можещите хора да станат кметове и да управляват публичния ресурс.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust