Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Горивата в България са скъпи заради монопола при акцизните складове

Васко Начев и Радослав Бозаджиев в Boom & Bust, 16.07.2016

Радослав Бозаджиев (най-вляво) и Васко Начев (втория вляво) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радослав Бозаджиев (най-вляво) и Васко Начев (втория вляво) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

60% от акцизните складове са собственост на Лукойл и други 25% - през поставени лица. Това заяви енергийният експерт Васко Начев по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с икономическия наблюдател и бивш заместник-министър на икономиката Радослав Бозаджиев той говори по Boom & Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев както за пазара на горива, така и за енергийните проекти в България.

"Не може да се продава гориво в България преди то да е минало през акцизните складове", отбеляза Начев.

Липсва икономическа логика в България да се прави конкурентен внос, който би намалил цените преди акциз, каза Бозаджиев. Който притежава акцизния склад той определя кой може да внася през него, добави той.

В същото време продукцията, която Лукойл изнася за чужбина е с 12-18% по-евтина от тази в България, заяви Начев. 60% от произведеното в рафинерията в Бургас е за българския пазар, а 40% е за чуждия, допълни той, подчертавайки, че огромният ѝ капацитет би могъл да понижи драстично цените в България.

Държавата не трябва да пречи на свободната конкуренция, заяви Бозаджиев. Колкото по-голям става един производител толкова повече той иска да използва държавната машина, за да запази позицията си, докато малкият иска свобода, за да може да расте, добави той.

Реакцията на КЗК беше кризисен ПР, каза Начев. Те разбраха, че Инициативният комитет за справедливи цени на горивата ще внесе жалба и те побързаха да излязат с информация, че „този път са решени да достигнат до край“, заяви още той. 

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust