Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Натискът от Брюксел засяга достъпа на трети лица до газопреносната мрежа

Калоян Стайков, икономист от ИПИ, в предаването Boom&Bust, 03.07.2016

Калоян Стайков, икономист от ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Стайков, икономист от ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Натискът от Брюксел за промени в енергетиката не засяга собствеността на газопреносната мрежа, а проблемa, че капацитетът е резервиран и трети лица нямат достъп до него. Идеята на ЕК е либерализиране на инфраструктурата, така че тя да бъде собственост на една компания и да се използва от възможно най-много пазарни играчи. Това каза икономистът от ИПИ Калоян Стайков в предаването Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

В краткосрочен план промяната в използването на газопреносната мрежа с други източници ще донесе повече икономически ползи. В момента резервният капацитет от Газпром не се използва на 100%, има свободни количества, които могат да бъдат достъпни за други компании. Това обаче ще доведе до повече конкуренция, различни цени и избор за потребителите – нещо, което един монополист не иска, обясни той. Според икономиста не съществува проблем газопреносната мрежа да бъде приватизирана.

Калоян Стайков коментира още проблемите пред финансовото състояние на НЕК, цената на електроенергията и изграждането на регионален газов хъб "Балкан". Възможността за диверсификация е задължителна както за създаването на регионален хъб, така и за увеличаване на газификацията на населението в България.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust