Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Отваря ли вратичка за лов на вещици проектозакона за адвокатурата

Boom & Bust, 02.07.2016

Емил А. Георгиев, адвокат и председател на ПП ДЕОС и адвокат Петромир Кънчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил А. Георгиев, адвокат и председател на ПП ДЕОС и адвокат Петромир Кънчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Закона за адвокатурата, одобрени на първо четене в Правната комисия на Парламента възпламениха много критики и остро несъгласие. Темата коментират Емил А. Георгиев, адвокат и председател на ПП ДЕОС, адвокат Петромир Кънчев, както и Катя Крънчева, председател на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия, в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. 

 Адв: Емил А. Георгиев: "Адвокатската професия е специфична и нейното урегулиране не е български патент. Навсякъде е избран различен модел, но аз съм привърженик на по-малката намеса, на оставянето на по-висока икономическа свобода, що се отнася до икономическия оборот. Другата страна на свободата, обаче е отговорността. Аз не бих имал нищо против тази отговорност да се стовари върху плещите на гражданите и те да преценят, дали да се обърнат към един адвокат, който е държал изпит, който е вписан в колегия и е с някакви гарантирани познания или не. Единствената промяна, която подкрепям с две ръце, е достъпът до Национална база "Население".

Адв. Петромир Кънчев: "Ние, адвокатите, сме задължени да поддържаме професионална застраховка и да обезщетяваме клиентите си, (ако нанесем щета - бел. ред.), а големите корпоративни клиенти изискват от адвокатите, които упълномощават, да имат застраховка с голямо покритие, над 1 млн. лв. Другите професии, нито са задължени да носят такава отговорност, нито да поддържат такава застрахователна защита за своя клиент". 

 Катя Крънчева: "Защо изобщо се налага да се пилее ценна обществена енергия, като се внасят такива скандални и недомислени текстове, като предложения от вашата гилдия. Това изобщо нямаше да се случи, ако тези неща бяха обмислени от хора, които работят с бизнеса и могат да прогнозират какво ще се случи. А това, че е ограничителен закона, спрямо редица професии го казаха много институции".

Отварят ли се вратички за лов на вещици? Редно ли е парите от санкции за извършване на адвокатски услуги от неквалифицирани лица да не стигат до хазната? 

Вижте целия коментар: 

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust