Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Корпоративната култура - единственото неповторимо конкурентно предимство

Ивайло Илиев, управляващ партньор в консултантската компания Forteam, в Boom&Bust, 25.06.2016

Офис на Ustream в Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Офис на Ustream в Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

За компании, които са решили всички други свои задачи, свързани с развитието, корпоративната култура се оказва единственото неповторимо конкурентно предимство. Тя не зависи от финансовия ресурс, а от това дали мениджърите са дефинирали желаните ценности и дали действат така, че да стимулират хората да ги осъществят. Това каза Ивайло Илиев, управляващ партньор в консултантската компания Forteam, в предаването Boom&Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изясни още, че не е задължително корпоративната култура да бъде повлияна от националната. За България такъв пример може да се открие при компании, занимаващи се с разработване на софтуерни продукти. "В тях се наблюдават изключително близки отношения между служителите и мениджърите, което е точно обратно на националната ни характеристика.", посочи Илиев. Според него не сме успели да изградим школа, която да създава лидери, и това е нещо, което компаниите сами правят за себе си. 

Експертът коментира и значимостта на отдел "Човешки ресурси" за развитието на една компания. "Бизнесът има нужда да се адаптира много бързо в постоянно променящата се среда. Не е толкова трудно да смениш стратегията. Трудното е да промениш начина, по който действат хората. Именно там отдел "Човешки ресурси" може да се окаже безценен партньор."

Повече от разговора може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust