Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Грас: Банкирането с частични резерви е откровена измама

Boom&Bust, 13.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банкирането с частични резерви е откровена измама, защото така се увеличава предлагането на пари без да има еквивалентно увеличаване на благата срещу тях. И резултатът е по-високи цени, тъй като повече пари гонят същото количество стоки. Това заяви финансовият експерт и управляващ директор на Global Gold Клаудио Грас в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

В тази връзка той коментира решението на Швейцария да проведе референдум, за да реши дали да забрани на търговските банки да създават пари.

През 2007 стана ясно, че банките участваха в лоши игри. Хората осъзнаха, че не се доверяват на досегашната парична система. Те видяха, че банките винаги са спасявани, че могат да създават пари от нищото и същевременно си раздават милиони като бонуси.

Грас изрази очаквания, че референдумът няма да мине, но въпреки това "е хубаво, че хората в Швейцария не са щастливи със състоянието на паричната система и се поражда този дебат".

Истината е в приватизацията и децентрализацията вместо в национализацията и централизацията. 

Според Грас няма как промяната да дойде по инициатива на централните банки, а увеличаването на правомощията им ще доведе до пълния колапс на съвременната парична система.

Повече от разговора по темата за банкирането с частични резерви може да видите тук:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust