Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Безуханова: Едва 10% от стартъпите в България се основават от жени

Boom&Bust 6.03.2016

Саша Безуханова и Георги Миленчев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова и Георги Миленчев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кризата отвори място за типичните женски управленчески качества да се проявят – жените са по-емпатични и успяват да управляват екипи, докато мъжете повече рискуват. Това заяви в ефира на Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria председателят на Българския център на жените в технологиите Саша Безуханова, където заедно със съоснователят на Founders Institute Георги Миленчев коментира състоянието и перспективите пред нежния пол в корпоративния свят.

Едва 10% от стартъпите в България се основават от жени, докато 65% от учебните компании имат дами основатели, което означава, че някъде по пътя се губи предприемаческия дух, заяви Безуханова.

Въпреки това Миленчев не смята, че държавата трябва да се намеси, за да възстанови този дисбаланс: „Рамките и правилата няма да доведат до резултат, като вместо това ще бъдат заобикаляни и няма да са ефективни.”

И двамата заявиха, че трябва да се промени културата на възприятие на ролята на отделните полове, за да има по-добро представяне на жените в ръководните постове. Във връзка с това Безуханова отбеляза, че до 13 март тече срокът за участие в конкурсът Entrepregirl, при който 16-25 годишни момичета ще могат да публикуват бизнес идеите си в онлайн платформа. Награждаването ще бъде на 19 март, а  най-добрата кандидатура ще получи MBA програма, менторство и членство в Българския център на жените в технологиите

 

Последни новини
Още от Boom & Bust