Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият флагман на Huawei ще е без Android

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес Старт, 29.08.2019 г.

Новият флагман при смартфоните на Huawei ще е без Android и причината е включването на китайския производител в черния списък на Американското министерство на търговията. Това ще са моделите Mate 30, Mate 30 Pro и останалите вариации смартфони, които ще са без операционна система Android и широко използвани приложения като Google Maps поне в Европа. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в технологичен коментар за предаването Бизнес Старт.

Очаква се вторият по големина в света производител на смартфони да представи новата си линия Mate 30 на 18 септември в Мюнхен, според източник, запознат с въпроса, въпреки че не е ясно кога устройствата ще започнат да се продават.

„Huawei не може да оцелее извън Китай като марка без приложения и услуги на Google“, казва пред Bloomberg Аншел Саг, анализатор за мобилната индустрия от Moor Insights & Strategy. „Всеки извън страната знае и е свикнал да използва софтуера и услугите им, дори и потребителите на iPhone. Така че ако Huawei не предлага тези услуги на своите клиенти ще бъде голяма загуба".

Huawei вероятно може да използва версия с Android с отворен код, без да нарушава забраната на САЩ за продажби. Но приложенията на Google могат да се използват в Европа само с платен лиценз от гиганта за търсене. Няма такса за лиценза извън Европа.

Двигателят от линията Mate 30, чипсетът Kirin 990, ще бъдат официално представен на 6 септември от Ричард Ю, ръководителят на потребителския бизнес на Huawei, когато изнесе  основното послание на изложението IFA в Берлин.

Още по темата


Kirin 990 е разработен от HiSilicon, поделението за чипове на Huawei и е базиран на дизайна на британския производител ARM Holdings, собственост на японската SoftBank.
ARM прекъсна отношенията с Huawei след американската забрана, тъй като дизайните й съдържат технология с произход от САЩ. Но източник, запознат с плана на Huawei, заяви, че лицензът ѝ за ARM се основава на дейност, предшестваща вкарването на китайския концерн в черния списък.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт