Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемът с киберсигурността у нас е хроничен

Д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към София Тех Парк, Бизнес старт, 19.07.2019

Хакерската атака срещу Националната агенция за приходите измести фокуса на обществото от хроничните проблеми на публичните системи и бази данни у нас. Това каза д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към "София Тех Парк", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Проблем у нас е, че не спазваме достатъчно известни и добри препоръки при разработване на системите, внедряването и поддържането им, посочи Шарков. Също така пропуски има и по отношение на организацията, процесите, хората, квалификацията и разбирането, добави той.

„Живеем в пространство без граници. Важно е системите, информацията и хората, които работят с тях, да имат минимална стабилна база и непрекъснато да се развиват“.

Според госта основните слабости на системите у нас са, че те са създавани доста отдавна по стандарти и изисквания за времето си. Начинът, по които се поддържат и експлоатират, води до немалка част от проблемите им, добави експертът.

„Трябва да се поставят достатъчно високи изисквания към разработването на самите системи и внедряването им, към тяхната поддръжка. Необходими са периодични одити, които да показват, че това се прави, като се съчетаят с технически тестове за сигурността“.

Според Шарков отговорността за теча на данни от НАП донякъде е споделена, тъй като хакерът е изпратил линкове с пароли за достъп до данните на потребителите на медиите, които от своя страна са разпространили информацията. 

Още по темата

Още по темата

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт