Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как да излезем от кризата на лидерството?

Детелина Смилкова и Ясен Димитров в Светът е бизнес, 09.04.2018

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Индустриалната икономика искаше изпълнители и нямаше толкова голяма нужда от лидери и личен пример, докато информационното общество вече е претоварено от възможности и от необходимост от силни личности. За съжаление до сега никой не ги готвеше. Беше оставено на природата. Нито училищата, нито университетите готвеха тези лидери. Това каза Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Едва 5% от компаниите разбират нуждата от лидерите. Преди се поощряваше индивидуализма и индивидуалния успех, едва сега вече се говори за отбори, за екипи. Тази тема за това рядко качество, лидерството, все повече се търси". 

Още Александър Велики е казал, че и армията от овце е страховита, когато отпред има един лъв, подчерта Смилкова.

"Борис Дрангов, бащата на военната психология и педагогика, казва, че няма нищо по-мотивиращо за бойния дух от примера на лидерите. Дори и в днешно, мирно време, в корпоративния свят важат същите принципи", каза вицепрезидентът на ВУЗФ.

84% от бизнес организациите в световен мащаб имат сериозен проблем с намирането на лидери и през следващите 5 години ще става още по-страшно, каза още събеседничката Смилкова.

В контекста на темата за лидерството днес са много подходящи препратките към политическите лидери и към исторически личности като Александър Велики, каза от своя страна психологът Ясен Димитров. По думите му в миналото е имало много малко лидери, които е трябвало да бъдат впечатляващи и като ръст и като глас, за да внушава усещането, че" той е лъвът, а останалите са овце".

"В днешно време лидерството е различно и на политическата сцена този тип лидери (лъвове, които водят овце) ги наричаме с други имена - диктатори. В корпоративния свят всичко е съвсем различно. Там този тип лидерство отдавна е отстъпил място на по-различен тип лидери и точно за тях има криза. Това са хора, които да могат през примера си да водят, да бъдат ролеви модели", изтъкна гостът.  

Лидерите на новото време трябва да бъдат близо до хората, да бъдат като тях, но в същото време да могат да увличат, поясни Димитров. Той добави, че подобни лидерски качества се развиват, защото ако се разчита на природата, то такива хора се раждат "един на милион". "За това са и всички разходи, които се правят, за да се развива лидерството".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес