Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изкуство и бизнес - в търсене на баланс между комерсиалното и креативността

Петя Балева в Бизнес старт, 16.02.2018

За хората, които се занимават с изкуство, е не само възможност, но и голяма трудност да създадат продукт, в който има потенциал да се превърне в бизнес. Това каза Петя Балева, дизайнер на бижута "На изчезване", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Това е нещото, с  което се сблъскваме в момента - когато виждаме, че създаваме нещо, което може да търпи развитие". 

"Бижутата, които правим са изцяло от памук и лен. Свикнали сме да виждаме тези материали със съвсем различно приложение. Всеки, които иска да разнообрази ежедневната си визия може да посегне към подобна алтернатива".

Със сигурност направата на тези бижута не е мислено, че ще се развива като бизнес, сподели Балева. "Идеята дойде от работата ни като студенти в художествената академия, защото в това начинание аз не съм сама, а с колежката ми, Виктория Динева, с която правим заедно тези бижута". 

"Покрай работата ми с различни алтернативни материали по различни проекти се роди идеята за един подарък, който й направих. Представляваше въже, навързано на възли, на които бяха накачени различни гайки. То предизвика огромен интерес. Така се роди и самият бизнес". 

На въпроса дали може комерсиализацията да убие идеята и креативността гостенката каза, че това определено е възможно: "Когато имаш 15 дизайна, но четири от тях са много по-търсени от хората, можеш да тръгнеш в посоката да правиш едни и същи неща, което убива вдъхновението. Да повтаряш и да правиш това, което се купува". 

Може ли да се намери баланса между комесриалното и креативността? Нуждаят ли се творците от финансово и морално "побутване", за да си повярват и развиват проектите си и да ги превръщат в успешен бизнес? Съществуват ли подобен тип бижута от алтернативни материали в България и в чужбина, какво е търсенето им и какъв е техния потенциал? Имат ли причина творците да се страхуват от конкуренцията или всеки автор има уникален, неподражаем почерк и има място за всички, които са наистина добри в това, което правят ?

Вижте целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт