Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България изостава с европейската си интеграция още от 90-те години

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер по еврофондовете, Бизнес старт, 20.03.2017

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер по еврофондовете. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Зинаида Златанова, бивш вицепремиер по еврофондовете. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните десет години България не е предприела стъпки в посока интеграция с ЕС. Това коментира бившият вицепремиер по еврофондовете Зинаида Златанова в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев.

По думите ѝ страната ни изостава с европейската си интеграция още от 90-те години. "България и Румъния са първите и засега единствените държави, които имат мониторингов механизъм по отношение на правосъдие и вътрешни работи", посочи тя.  

Последният евробарометър показва, че според 45% от европейците имиграцията е най-голямото предизвикателство пред ЕС, коментира още Златанова. Според 32% - тероризмът, а едва 17% смятат безработицата за основно предизвикателство. "61% от запитаните европейски граждани са позитивно настроени към вътрешната миграция в рамките на ЕС, а 56% са против външната миграция от трети страни", допълни още тя. 

Европа изглежда отслабнала в очите на своите глобални конкуренти във външнополитически план, но тя ще излезе от настоящата криза, смята Златанова. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт