Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Opel и Vauxhall станаха френски – а сега накъде

Иля Силиктар, гл. rедактор на Auto Press, Бизнес старт, 10.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Насоките на развитие на автомобилната индустрия в светлината на мегасделката от миналата седмица, при която Peugeot-Citroen купи европейските активи на General Motors – марките и производствените бази на Opel и Vauxhall коментира в предаването Бизнес старт с водещ Иван Нончев главният редактор на Auto Press Иля Силиктар. Припомняме, че в рамките на сделката, която е на обща стойност от €2,2 млрд, GM ще предаде своето подразделение Opel/Vauxhal под контрола на PSA за €1,3 млрд., а финансовите си подразделения на Стария континент на съвместно предприятие между PSA и BNP Paribas.

„Причината за сделката е ясна. Това са близо €20 млрд. загуба, натрупани от Opel от 1999 насам. Всъщност GM е собственик на марката от 1929, това са близо 80 години. Решението със сигурност е било трудно, но не трябва да се забравят и някои политически елементи в цялата история – това е натискът на Тръмп за връщане на инвестициите на големите американски производители в САЩ. Фактически GМ получава €2,2 млрд. „чиста пара“, които най-вероятно ще бъдат вложени в Америка“, коментира гостът в студиото, добавяйки, че GM за в бъдеще ще търси по-големи печалби за сметка на по-малката си глобализация.

„В интерес на истината нещата не са толкова черно-бели, защото, реално погледнато, именно развойният център в Рюселсхайм даде ужасно много на GM по отношение на двигателите и други технически системи, които американците ползват в останалите си марки“, каза Силиктар.

В сделката все пак се крият рискове, смята автоекспертът. „Все пак GM се изтегля от третия по големина пазар в света след Китай и САЩ – Европа. Намаляването на загубите е едно, но загубата на пазар е риск при всички положения“, коментира още той.

“PSA стана втори в Европа след Volkswagen, като може да се нареди в голямата петица на световните производители. Тук дори има един личен елемент – преди да отиде в PSA Карлос Таварес беше заместник на Карлос Гон в Renault-Nissan. Гон не търпи около него да се издигат хора, които да го засенчат и Таварес беше принуден да напусне, но доказа, че е достатъчно добър мениджър и умее да създаде предпоставки за развитие“, каза гостът в студиото.

Подробности по темата, както и коментар на госта в студиото за едно от най-важните събития в автомобилния свят през годината – автосалонът в Женева, вижте във видеото:

Последни новини
Още от Бизнес старт