Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Големите общини в България поддържат висок кредитен рейтинг

Кирил Григоров, БАКР, Бизнес старт, 09.03.2017

Кирил Григоров, БАКР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Григоров, БАКР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-големите общини в България поддържат висок кредитен рейтинг. Варна и Бургас са традиционно силни във финансово отношение. Това коментира Кирил Григоров от БАКР в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му тази тенденция важи като цяло за морските общини най-вече заради транспорта и туризма, а също така и за общините, които поддържат високо ниво на туризма, като Банско например. 

"В годините непосредствено преди кризата дори и малки общини в България бяха започнали да поддържат кредитен рейтинг с цел да разберат на каква цена могат да се финансират през капиталовия пазар", отбеляза той. 

Григоров посочи още, че ниските лихвени проценти правят финансирането чрез банков заем по-привлекателно, отколкото през капиталовите пазари. С повишаването на лихвените проценти по банковите заеми обаче ще се върне интересът на общините за финансиране през капиталовия пазар, смята той.

Тенденцията за постепенно повишаване на лихвените проценти ще засили интересът към алтернативите за финансиране от страна на общини. Това ще позволи общините да получат по-евтин ресурс, финансирайки се през капиталовите пазари, обясни експертът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт