Ненчев: Няма да има неустойки по договора с Русия за изтребителите

Основен приоритет е интеграцията към ЕС и НАТО, обяви министърът

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България не би следвало да претърпи неустойки по договора с Русия за ремонта на изтребителите, тъй като той изтече в средата на септември миналата година. Основен приоритет е страната да се интегрира в рамките на ЕС и НАТО. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Предстои обявяването на обществена поръчка за двигатели, като са предвидени 80 млн. целеви разходи за военновъздушните сили за първа вноска. Те са включени в бюджета на министерството.

Непрекъснато ще искаме помощ от ЕС и НАТО. Мястото на България в тази геополитическа ситуация е важно, все пак е на границата на два конфликта. Хубаво е да се придържаме строго към ангажиментите, които сме поели. Трябва да създадем усещането, че България е предвидим партньор, на който може да се разчита.

Ненчев обяви, че през тази година няма да има съкращения във въоръжените сили. Предстои да бъдат назначени близо 580 младежи. Оптимизация ще има по отношение на административния персонал.

По повод на политическите трусове министърът заяви, че страната често е критикувана заради липсата на политическа стабилност. Според него, ако се проведат избори в рамките на няколко месеца, няма как  българският парламент да изглежда по различен начин.

Чуйте целия разговор: 

 

Последни новини
Още от Новини