Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Управлението на болница - между печалбата и грижата за пациента

Д-р Анелия Рачева, административен директор на МБАЛ "Надежда", София, Бизнес среща, 04.04.2019

Единомислието в здравеопазването е необходимост. Воля у законодателите, заинтересованост на пациентите също се изискват. Най-голямото предизвикателството все още остава финансирането на здравните услуги. Това коментира д-р Анелия Рачева, административен директор на МБАЛ "Надежда", София, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

В моето семейство има лекари или инженери, сподели д-р Рачева. "Определено се насочих към медицината с афинитет към акушерство и гинекология. Това е специалността, която съчетава както патологията и страданието, така и радостта и удовлетворението, които изпитвам покрай пациентите. Професионалният ми път започва в областта на мениджмънт и маркетинг на фармацевтични продукти. От средата на 90-те години винаги съм работила за продуктите ин витро, с ин витро специалистите и центровете. Така се запознах с д-р Стаменов и през 2012 г. и той ме покани да довършим неговата цел да създадем една различна болница - „Надежда“, болница за женско здраве", допълни тя.

"Най-важно е да има ясна цел. Искахме болница на европейско ниво, която предоставя на пациентите добро отношение и висок професионализъм. След това бе да създадем колектив от съмишленици, с които разработваме обща стратегия".

Класацията „Най-добрите болници“ е първата от този род и се радвам, че ние се класирахме, спомена Анелия Рачева.

"Обратната връзка – това пациентите да са доволни и да водят и нови, е най-голямата печалба. Проблем е, когато специалисти напускат България. Доста лекари обаче, специализирали и работили в България, приемат болница „Надежда“ като привлекателен модел за работа".

На все по-късна възраст жените раждат, а това води със себе си съпътстващи рискове, отбеляза д-р Рачева. "Секциото е метод, за да се реши това. Но има и тенденция много жени да искат да родят нормално", добави тя.

Последни новини
Още от Бизнес среща