Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Кошков: Диверсифицирана, компанията устоява на икономическите бури

Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Македония, Албания и Косово, Бизнес среща, 20.02.2019

Радослав Кошков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радослав Кошков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички търговски войни влияят негативно на компаниите. Schneider Electric е диверсифицирана, тя има различни бизнес сегменти и покритие на всички компоненти. Нейната независимост от един регион териториално не й спестява сътресенията, но те не са фатални. За пътя на мениджъра в кариерното израстване и трансформацията на съвременния бизнес направи своя коментар Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Македония, Албания и Косово,  в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. 

Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Македония, Албания и Косово, част е от екипа на компанията от 2000 година. Преминава през различни нива и позиции в отделите за продажби, дистрибуции и бизнес развитие на компанията. Има магистърска степен от факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет в София. Участвал е в множество обучения за мениджмънт на продажбите, създаване и управление на екипи и други.

Кошков започва работа в компанията след серия от интервюта през 2000 г., но я познава още от студентските си години. За близо 20-годишната си работа във фирмата той казва, че на всеки човек, колкото и да е бил мотивиран е хрумвала идеята да смени сектора или компанията, в която работи, но в този момент е  нужна самомотивация, да се чувстваш нужен, полезен на фирмата и да вижда смисъл от работата си. Ако този смисъл не се усеща, той започва да си задава въпроси, но като добър работодател корпорацията е успяла винаги да го мотивира , а и той е давал всичко от себе си.

"Дори човек да не е мотивиран, той трябва да действа като професионалист", е препоръката на Кошков към младите служители. "Винаги да дава всичко от себе си и това ще бъде забелязано рано или късно и ще бъде оценено, ще дойде и мотивацията и възнаграждението. Ако не може да го направи, човек трябва да избере друг път, друго предизвикателство, а той винаги има избор".

Преодолявайки кариерните стъпалата на йерархията, човек е резистентен към промените, казва мениджърът. Често се съмнява дали е подходящ за дадената позиция. Положителната страна на този път е в ученето и опита.

"Запознаваш се с нови хора, клиенти, трупаш нови връзки, които са най-голямото богатство. Недостатъците са, че започваш да градиш нещо, достигаш до някъде и преди да си завършил един съществен етап, трябва да смениш позицията. Но това е нещо нормално, критичното в този момент е как се предава работата на следващия".

Поредната промяна води Кошков до позицията на регионален мениджър, а за пръв път българин ще заеме такава позицията, с предизвикателството да е вътрешен човек, от компанията.

"Българският пазар в последните години се развива бавно, но постепенно, без големи сривове, а пазарите на другите страни (Македония, Албания и Косово) са характерни, от тях се очаква и по-големия ръст в момента и през следващите години. Те в някои отношения са по-назад в развитието си, не са част от ЕС. Има доста неща, които предстои да се направят в тях от компанията, а това дава много възможности", определи периметъра на бъдещата си работа Кошков.

Създадена в ерата на Първата индустриална революция, компанията минава през различни трансформации от тежка металургия преди до създаване на софтуерни решения и интегрирани технологии за клиентите си. "Четвъртата индустриална революция е нещо, което се случва и който не го осъзнава, ще закъснее", каза Кошков.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес среща