Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнес климатът в Силициевата долина все още е благоприятен

Богомил Балкански, почетен консул на България в Сан Франциско; член на Борда да директорите на Leanplum, SupportLogic, StarPool Storage, ексвицепрезидент на Google в Сан Франциско и на Vmware в Пало Алто, Калифорния; Бизнес среща, 18.02.2019

Бизнес климатът в Силициевата долина все още е благоприятен за предприемачите и е лесно да се наберат инвестиции. Цикълът е в стадий на оформяне на балона, пазарът все още върви нагоре. Това сподели Богомил Балкански, почетен консул на България в Сан Франциско, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Попадането ми в Силициевата долина бе абсолютно неочакван скок. Пристигнах в Америка преди 28 години и бях част от първата вълна млади българи, заминали там за обучение. През първите 4 години следвах математика и икономика. По това време мечтата ми бе да стана инвестиционен банкер на Уолстрийт. Озовах се в Силициевата долина, защото реших да постъпя в бизнес училище в Станфорд. Това се случи в периода 1998-2000. Тогава бяха създадени всички значими интернет фирми".

Първата ми работа в Силициевата долина в технологична фирма беше в един стартъп, който се разпадна 18 месеца след създаването си, спомена гостът. "След това намерих работа в Siebel Systems. Определено имаше рисков период. 2000-та г. определено ще се повтори в даден момент, тъй като технологичната индустрия винаги се движи на приливи и отливи. Фактът, че в последните няколко години всяка дена бележи рекорд на инвестирани суми от фондове за рискови инвестиции в стартъпи, е сигурна индикация, че наближаваме гребена на вълна, допълни той.

Инвестициите в стартъпи са необходими, тъй като животът в Силициевата долина поскъпва, уточни Богомил Балкански. Разходите са увеличават и това принуждава младите компании да търсят по-големи инвестиции, отбеляза още той.

"Google привлича талантите с това, че е безкрайно успешна компания. Разполага и продукти, които са лидери на пазара. Google е и първата фирма, която въведе вътрешна корпоративна култура, грижи се за своите служители, подобрява условията на труд. Аз се присъединих към Google чрез сливане от стартъп. Напуснах компанията, колкото и да е парадоксално, заради това, че тя е толкова успешна. Трудно бе да направя връзката между моите усилия за успеха на Google и необятния разбор продуктов разбор".

Инвестирам като бизнес ангел основно с лични контакти, посочи Балкански. "Стадият на компаниите, в които инвестирам, е изключително ранен. Инвеститор съм и в няколко български стартъпа, както и в някои от фондовете за рискови инвестиции в България", става ясно още от думите ми.

"Радвам се на развитието на българската стартъп екосистема. Наблюдава се огромен напредък особено в последните 5-10 години. Силната страна на екосистемата е, че в България има много талантливи инженери, чиято слава е достигнала и до Силициевата долина. Освен това екосистемата е сравнително сговорна. Фондовете за начални и рискови инвестиции са достатъчно. Слабите места са свързани с маркетинга и продажбите".

Какви са бъдещите намерения на Богомил Балкански, както и още подробности от интервюто - гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес среща