Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Въпреки традиционализма българите са все по-склонни да експериментират в консумацията на кафе

Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks България, Бизнес среща, 01.11.2018

Въпреки традиционализма българите са все по-склонни да експериментират в консумацията на кафе, смята Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks България, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"В културата на KFC ме привлече вярването, че всичко е възможно, отбелязва гостът. Те насърчават всички хора да вярват, че бъдещето е в нашите ръце, твърди гостът по отношение на стартиралата си кариера в KFC. 

Най-трудните ми моменти винаги са били смяната на брандове, на заведения, защото всички от тях чувствам като семейство, споделя Иван Георгиев. Но всяка една промяна изгражда хората по различен начин, убеден е той.

"В Burger King основното предизвикателството беше да наложим бранда в България, защото отворихме първия клон на марката в България. Аз поех предизвикателството да отговарям за продуктите, качеството им и събиране на обратна връзка от гостите. Бранд се налага с много търпение. Всички брандове от този сегмент въвеждат все повече здравословни продукти. В Burger King всички продукти се приготвят на грил. В KFC също има доста стъпки, които въведоха грил. След 6 години в Burger King вече имах нужда от промяна, която се състоеше от Starbucks".

"България и Румъния се движим с еднакви темпове. Държави като Полша, Чехия разполагат с по-напреднал етап на кафе културата", споменава Георгиев по отношение на пазарите на бизнеса с консумация на кафе. "Делът на консумация на кафе вкъщи не се различава в почти всички европейски държави, което се дължи на навиците от ежедневието. Българите сме традиционалисти и пазарът тук се характеризира с голям дял на стандартното еспресо. От друга страна обаче, сега българите са по-склонни да експериментират", отбелязва той.

В годината имаме 4 основни прозореца, в които предлагаме различни тематични напитки, обяснява Иван Георгиев. "Сега следва най-впечатляващият празничен период с коледни напитки. Отделно приготвяме различни продукти според определените събития в дадена държава. Нямаме специфичен таргет, защото искаме да създадем атмосфера и продукт, подходящи за всеки човек", става ясно от думите му.

"Голямата корпорация дава големи възможности от гледна точка на инвестиционни намерения. Корпоративните структура сме, но всяка държава си взима решенията сама за себе си. Работата в корпорация на мен ми дава достъп до знание от различни държави. От гледна точка на продукт нямаме право на гъвкавост. По-различни сме по отношение на хранителните продукти, защото работим с български доставчици и производители и залагаме на здравословното хранене. Като дизайн се различаваме".

Тази година все повече налагаме кафе капсулите, твърди Иван Георгиев. Във връзка с продуктите тенденциите са за такива с нискомаслено мляко и по-ниска калорична стойност, съобщава той.

"Ползваме кафе от Азия, Африка, Тихи океан. Смятам, че покриваме целия спектър от вкусове на кафе. През следващата година може да се очакват страхотни неща от Starbucks от дигитална гледна точка. Като бизнес процеси създаваме редица системи, които подпомагат управлението на бизнеса, бързото взимане на решения и развитието на екип. Преди дни спечелихме награда на европейски форум за HR за системата, която имаме за развитие на хора, а тя е абсолютно електронна".

Последни новини
Още от Бизнес среща