Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Алгоритми и автоматизации предвиждат интересите на потребителите в е-търговията

Васил Георгиев, съосновател на MyMall, Бизнес среща, 30.10.2018

Иновациите в онлайн търговията идват от алгоритми и автоматизации, предвиждащи интересите на потребителите, коментира Васил Георгиев, съосновател на MyMall, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Идеята за MyMall  дойде в периода 2009, 2010, когато електронната търговия прохождаше. Идеята бе да създадем онлайн платформа, в която да можем да съберем на едно място търговци и клиенти. Началото беше динамично. Написването на платформа отне време. Нямахме и нужния капитал да създадем екип от програмисти.

През 2010 година вече имахме първите търговци. В бизнес модела си искахме да възпроизведем структурата на реален физически мол в онлайн пространството, така че търговците в нашата платформа трябваше да ни изплащат фиксиран месечен наем или процент от оборота, генериран през нас. Нашата работа бе да вкараме хора в сайта и да се опитаме намерим клиенти за продуктите на търговците. Това ни сблъска с множество проблеми. Търговците към онзи момент нямаха синхронизация между складовите си наличности и уебсайтовете си, както и снимки на продуктите си.

Ние инвестирахме пари в реклама за привличане на клиенти и при поръчка търговецът не можеше да я изпълни, защото визуаизираният на сайта продукт го нямаше в склада, а това ни оставяше без комисиона, твърди Василб Георгиев. "От друга страна, много търговци лъжеха за оборота, за да намалят или не платят комисионите. Това ни накара да започнем да се насочваме към търговията и ние да продаваме стоките. Свързахме се с доставчици. Там се сблъскахме с друг проблем. Ние продавахме стоката, която и всички останали, защото доставчикът е един и същ. Нямахме конкурентно предимство заради цената. Портфолиото и разнообразието на български доставчици не бе голямо заради малкия пазар у нас. Насочихме се към търговци от Западна Европа и Азия и така бизнесът ни се разрасна. Конверсията се удвои, увеличиха се оборотите", допълва той.

През 2015 година получихме първата си инвестиция от български инвестиционен фонд. Мрежата на Endeaevor ни даде знание как да структурираме компанията и как да я направим достатъчно стабилна, за да се възпроизведе като бизнес модел и на чужди пазари. Куриерската услуга, която е основна част от нашия бизнес, използвахме и за Гърция и Румъния. Предстои да навлезем в още няколко пазара на Балканите, но по-западни. В Гърция клиентите купуват по-скъпи стоки от най-известните спортни брандове. В България се предпочитат по-евтини варианти.

Предполагам, че ще се стигне до баланс между физическата и онлайн търговията, смята съоснователят на MyMall. "Стоки като книгите и техниката е по-вероятно да се закупят онлайн за разлика от дрехите. Процентът на върнатите поръчки е около 15 до 18%, като в това число се включват неприети и приети и върнати съответно поръчки", споменава Васил Георгиев.

Новостите в бранша идват от автоматизации и алгоритми, които предвиждат потребностите на потребителите, обобщава гостът.

Последни новини
Още от Бизнес среща