Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Анимацията отличава продукта в един шум от реклама

Иван Попов, съосновател на студио за анимация "Робо", Бизнес среща, 04.10.2018 г.

Анимацията отличава продукта в един шум от реклама, коментира Иван Попов, съосновател на студио за анимация "Робо", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Завършил съм анимация и тя е моята страст. Беше трудно да се занимаваш с анимация, защото това е сложен процес. Създадохме студиото през 2013 г., когато имахме един голям проект, свързан с танцов спектакъл; с видеодекори за зала Арена Армеец, и с хонорара от този спектакъл успяхме да си направим офис, в който да вземем още машини и да започнем работа. Изхарчихме целия хонорар за офиса си. Първите средства от реклами бяха след два месеца.

Всеки един от нас има дълъг опит в рекламата, като сме създали доста проекти, които са били успешни за целта си, заявява Иван Попов. Беше важно да профилираме студиото си. Ние не правим просто анимационни реклами. Анимацията е необятна откъм стилове и комбинации между тях и не остарява. Създаваме най-добрия продукт и корпоративна идентичност. Всички стилове за подходящи, съобщава съоснователят на "Робо".

Световните лидери налагат стилове, разкрива Попов. "Ние съветваме да се създаде собствен стил. Важно е рекламата да предизвика някакви чувства в таргета. Постоянно имаме морални дилеми относно продуктите, отказвали сме клиенти поради тази причина, но преди всичко сме професионалисти", пояснява той.

 Работим за Македония, Германия, Румъния. Имали сме запитване от Англия и Франция, но там досега нямаме реализиран проект, обяснява Иван Попов.

"Проектите ни за Германия и Румъния са дошли от случайни неща, които хората са видели в интернет. Подценявани сме заради това, че сме от България, но когато клиентите са доволни от добре свършената работа, тя продължава".

"Резултатите от проучванията на държавите и таргетите всеки път се разминават, като напоследък започнахме да се стиковаме и доста по-рядко се случват разминавания. В България хората доста гледат какво се прави на Запад, трудно е да се прокара нещо различно. В момента се търсят супергероите", допълва гостът.

 

"Професионалистите казват, че това е второто поколение на рекламния бизнес. Тя се развива. Анимацията отличава продукта в един шум от реклама. Всеки обръща внимание на анимационната реклама. 70% от клиентите ни се вслушват в нас. Те постигат своите успехи и ние сме доволни. Идеите ни се раждат по различен начин, най-често в дискусиите с екипа и обмяната на мнение. Вече имам повече отговорности и взимане на решения, но анимацията е забавна за реализация. В екипа да се специализирани в отделни звена в производството на един рекламен клип. Първите хора, които взехме, бяха студенти от университета без опит, но с желание да се случват. От университета те излизат с базови познания, които на нас ни вършат работа и можем за 2-3 месеца да ги обучим. Те са всеотдайни, от което ние не можем да сме по-щастливи. Нашите амбиции са да разраснем студиото и да правим все по-добри клипове".

Пълнометражният филм трябва да бъде реализиран за 10-15 години, а ние правим клипове за 30-40 секунди, като това ни отнеме 6-7 месеца, коментира още Иван Попов.

Гостът споделя, че България е страхотно място за стартиране на бизнес. "Условията са добри, има конкуренция, не се изисква голяма инвестиция за старт. Хубавото на малкия пазар и голямата конкуренция е, че даваш всичко от себе си, за да си по-добър от другите. Не сме се възползвали от външно финансиране, всичко започнахме на нула и с компютрите от вкъщи. Първия софтуер си купихме с втория хонорар.За рекламната анимация имаш кратки срокове за постигане на добри резултати. В момента инвестираме в моушън контролери да съкратим процеса на анимация, за да влизаме в по-кратки срокове", обобщава гостът.

Още по темата вижте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес среща