Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Азия, Индия, САЩ са пазарите, където се консумират най-добрите кафета

Йордан Дъбов, собственик на "Dabov Specialty Coffee", Бизнес среща, 03.10.2018 г.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Азия, Индия, САЩ са пазарите, които консумират и се интересуват от най-добрите кафета, коментира Йордан Дъбов, собственик на "Dabov Specialty Coffee", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Интересът ми кафето става все по-силен и си давам сметка, че е заемал голяма част от моето ежедневие и от работните ми години.С моята съпруга сме леко хазартни хора. Това, което знаехме със сигурност, е, че страшно много обичаме кафе. Една чаша кафе може да промени деня на някого, на когото е поднесена, сервирана, приготвена, разказана. Колкото повече такива хора промените, толкова по-добре се чувствате, твърди Йордан Дъбов.

"Онова кафе, с което ние се занимаваме, не е стандартното, комерсиалното, а е малко по-специфично. Когато аз започнах да се интересувам от кафе, почти не беше популярно някой да ви обясни и разкаже повече за една чаша. Попаднах на курс за баристи и този курс изцяло промени моя живот, защото ме накара да си задавам въпроси. Някои от тези въпроси провокират други".

Избираме кафето на първо място по вкус, заявява Йордан Дъбов. "Винаги купуваме това, което искаме да консумираме днес, по-късно, утре и винаги. На второ място е колко от това кафе можем да закупим и при какви условия. Нашата компания посещава фермите, от които купуваме кафе. Работим с Бразилия, Коста Рика, Панама, с няколко колумбийски ферми, Етиопия. Понякога правим микролотове. Тогава работим с партньорски компании, защото количествата са малки, а ние все още нямаме изградени нужните контакти. Процесите по договорка и доставяне са комплексни. Финансираме се чрез реинвестиция и банки.", допълва още собственикът на "Dabov Specialty Coffee".

"Изпичането на кафето е ключов момент. Въпросът не е да се изпече една доза, а да създадем условия, в които периодично да има повтаряемост. Затова се изискват високи технологии и практики. Генерално е сложно. Местата за изпичане на малки количества кафе стават все повече".

Когато оценявате кафе, има различни категории дегустатори. Някои оценяват само дефектни кафета. Те са около 80 процента от тези, които днес ще бъдат отгледани, събрани, процесирани, продадени. Останалата част, 20 процента, са по-интересни. Друга част дегустатори оценяват тях. По-сладко, по-плодово, по-провокативно, по-чисто и отива при онез, които трябва да разберат колко по-добро е това кафе. Аз съм от категорията дегустатори, които работят само с уникалните кафета.

Азия, Индия, Сащ са пазарите, които консумират и се интересуват от най-добрите кафета, коментира гостът. Отношението на българите към кафето е чудесно, българите са взискателни, пояснява той.

Нашите амбиции като компания са да успеем да пораснем още малко откъм менажиране на връзките на бизнеса с производителите на кафе. Имаме партньори в Чехия, Испания, Румъния, Македония, Германия, Англия. Амбицията ни е да се превърнем в европейски бранд не само като купувачи на специално кафе, но и като пекари на такова.

"Мит е, че трябва да пием само една чаша кафе. Ако имаме добрата суровина и тя е приготвена с внимание и познание, то това е елексир. Мит е и че кафето трябва да бъде горчиво.", внася яснота Йордан Дъбов по темата за митовете, свързани с кафето.

Още по темата гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес среща