Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Тайните на женската увереност по пътя към върха в кариерата

Анета Савова в Бизнес среща, 10.05.2018

По кариерния път нагоре към висшите управленски нива от ключово значение е способността на жените да имат лидерско присъствие, конструктивно да изразяват своето влияние и да имат силен и авторитетен глас, който се чува и зачита в заседателните зали, където се взимат решения.  Това каза Анета Савова, създател на общността "Успешни жени", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. "Достигането ни, като специалисти и експерти, до средните нива и уменията, които развиваме по този си път, са различни от тези, които са ни необходими за пътя нагоре".

"Авторитетен глас се създава с огромна доза автентичност. Това е едно от ключовите качества, от които всички ние се нуждаем и които развиваме. Много се говори за автентичност, но тя не се създава просто на един семинар по лидерски умения. Изисква се огромна доза емоционална и психическа зрялост. Нужно е познаване на себе си и на личните си принципи, на границите, които имаме - на компромисите, които бихме и които не бихме направили. Развитието нагоре изисква определено ниво, което сме достигнали като хора преди да продължим". 

За жените да бъдат видими означава да бъдат уязвими - да бъдат критикувани, да бъдат неодобрявани, да им се скарат или смъмрят. Тази програма стои в нашето подсъзнание, добави събеседничката.  "Всяка ситуация, която създава елемент на несигурност и дава видимост, поражда неувереност у жените и оттук тръгва стереотипът за неуверените жени". 

"Жените не се раждат неуверени и мъжете не се раждат по-уверени, а в процеса на изграждането ни като личности, което се случва когато порастваме, ние ставаме такива. Голяма част от дилемите и вътрешните задръжки на жените са продукт на културна обусловеност, на средата, в която се изграждане, на липсата или наличието на достатъчно добри ролеви модели за нас". 

Когато започнах в банковия сектор преди доста години, това бе най-атрактивното място за развитие на млади специалисти, сподели Савова. "Имах възможността, участвайки активно като млад човек във финансовия сектор, да бъда част от най-интересните и динамични процеси във финансовия свят в България. Това беше периодът на бума на кредитирането, последва финансовата криза, която бе като училище за всички нас. След това дойде и възстановяването на пазарите. Това бе място, където един млад човек наистина може да научи много и като професионалист и като навлизащ в бизнеса".

"Моята лична трансформация започна през 2015 година и след нея реших, че е време да създам своя консултантски бизнес. В българските банки, знаене, има много жени на всички нива, включително и в ръководните структури. Докато бях част от банковия свят, имах възможност да видя колко ограничаващи модели и колко стереотипи среща жената в своя кариерен път. Голяма част от тях са наложени от самата нея, а не от външни фактори на средата. За това, когато реших, че е дошъл краят на моята кариера във вида, в който бе през тези 15 години, създадох консултантската компания "Успешни жени". Тя е посветена на развитието на жените, преминаването им от средните управленски нива към по-високите такива, развиването на ключови умения, които са важни". 

Какви са стереотипите, които спират жените? Оценяват ли себе си жените адекватно? Има ли разлика между мъжкия и женския мозък и каква е връзката с увереността?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес среща