Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Насекомите ще направят планетата по-зелена

Олга Марсенак, съосновател на Nasekomo, Бизнес среща, 26.01.2018

Идеята за Nasekomo се роди миналата година. Търсехме нови идеи и нови предизвикателства, искахме да започнем проект, който да има и социални параметри – да се занимава и да адресира някои по-наболели проблеми, свързани с екологията, натрупване на биологични и органични отпадъци, изхранването на планетата в бъдещето. Това каза съоснователят на Nasekomo Олга Марсенак в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Четейки материали по темата, се натъкнахме на идеята да се отглеждат насекоми. В процеса на отглеждане на насекоми да се обработват органични отпадъци, като крайният продукт, който се получава, са алтернативни протеини. Те от своя страна могат да бъдат използвани в животновъдството, отглеждането на риба, птицевъдството“.

„Нашият проект предвижда използването на черна муха“, обясни Марсенак.

По думите ѝ тази муха е интересна с това, че се размножава много бързо, като всеки възрастен женски индивид снася около 900 яйца, които се превръщат в ларви в рамките на няколко дена.

„След това фактически тези ларви са обекта на нашия интерес от гледна точка на бизнеса. Те започват да се хранят с органични отпадъци – части от плодове и зеленчуци, които са отпаднали в процеса на производство а сокове, компоти или консерви например. Може да бъдат остатъци от бирена каша или дори неизползвани продукти в супермаркети, които се бракуват и биха отишли на сметището“.

Тя посочи, че ларвите започват да се изхранват с тези органични отпадъци и започват да нарастват.

„Те нарастват много бързо и в рамките на две-три седмици могат да увеличат телесното си тегло до седем хиляди пъти, получавайки се размер от 2,5 см“.

Тези ларви от една страна ако бъдат оставени да се затвори нормалният биологичен цикъл, те ще се превърнат в зрели индивиди, които от своя страна отново ще започнат да снасят яйца и т.н, допълни съоснователят на Nasekomo.

“В нашата технология част от тези ларви ще бъдат изнасяни от биологичния цикъл и ще бъдат обработвани, за да се извлекат от тях протеини и мазнини. Те в крайния си етап на развитие съдържат много висок процент протеини и мазнини, които могат чрез най-различни технологии да бъдат извлечени и ползвани в животновъдството”.

Марсенак поясни, че прекият екологичен ефект е, че ще се обработват органични отпадъци по едни съвсем природен и целесъобразен, естествен начин, като така ще се намали отделянето на вредни емисии.

„В момента в световен мащаб почти 40% от произведената храна завършва на сметищата. Тя не се използва, а бива бракувана. Съответно когато се разлага, това води до отделяне на вредни емисии. Точно тук се намесваме ние с нашия проект. След като ще обработваме тези органични отпадъци, ефекта на вредните емисии ще бъде намален“.

 

Последни новини
Още от Бизнес среща