Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Как ще се промени начисляването на ДДС в ЕС

Таня Павлова, съдружник в Таксакта, Бизнес среща, 19.01.2018

Основната причина, поради която е нужна реформа в областта на ДДС в ЕС, е свързана с това, че ДДС е най-важният приход на всички държави членки. Това коментира Таня Павлова, съдружник в Таксакта, в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

По думите ѝ проблемът в ЕС, свързан с данъчните измами, е огромен.

„Цифрите са наистина много големи. Около 50 млрд. евро годишно губят бюджетите на държавите-членки в ЕС от ДДС измами и се счита, че режимът, създаден през 1993 като временна мярка, не е адекватен на сегашните условия и на развитието на технологиите“.

Тя посочи, че основната цел е да се модернизира ДДС системата и да се намалят възможностите за измами.

„Другата основна причина е, че бизнесът, който извършва търговия в различни държави на ЕС, има много големи разходи по администрирането – трябва да се регистрира в много държави, да плаща големи суми във връзка с подаване на ДДС декларации – така възникват доста проблеми“.

Павлова обясни, че идеята е да се подпомогне бизнеса, като се опрости това деклариране и администриране на данъка.

„Ако например аз съм търговец в България, а вие сте търговец в Гърция и аз ви продавам химикалки, тогава аз не начислявам ДДС, както е в момента, т.е нулева ставка имаме в България. Получателят си самоначислява и се самооблага с ДДС“.

Така според нея няма ефективно плащане на ДДС и всъщност от там идва проблемът с данъчните измами.

„Тъй като когато нямаме ефективно внасяне на данък, много недобросъвестни търговци се възползват от повече възможности за избягване на ДДС. Идеята е да се затворят тези възможности“.

Другото, което се предвижда, е, че при търговията със стоки между дружества доставчикът ще начислява ДДС в страната, където ще продава стоките, допълни още Павлова.

„След тези промени ще отпадне задължението за регистриране във всяка една страна. Държавите ще си прехвърлят ДДС“.

По отношение на електронната търговия тя посочи, че онлайн търговците няма да е нужно да се регистрират в различните държави, в които извършват продажби. Също така ще внасят ДДС в своята държава, но по ставката на съответната държава, в която продават.

Очаквайте видео. 


 

Последни новини
Още от Бизнес среща