Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Финансовите инструменти - все по-важни при разпределението на бюджета на ЕС

Светослава Георгиева в Бизнес среща, 17.01.2018

Тенденцията е финансовите инструменти да стават все по-важна част от разпределянето на европейския бюджет. С тази цел бе създаден и Фонд на фондовете. Това каза Светослава Георгиева, изп. дир. на Фонд на фондовете, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

"България е една от първите държави членки, която създава такъв фокусиран и насочен изключително върху финансовите инструменти капацитет".

Фонд на фондовете е държавно търговско дружество, създадено преди две години със стратегическата цел да управлява по-ефективно средствата от европейските структурни инвестиционни фондове, които идват под формата на финансови инструменти.

Финансовите инструменти са един сравнително нов начин за инвестиране на европейските фондове и за насочването им към бизнеса в Европа. Европейските фондове като цяло продължават да бъдат фокусирани върху грантовото финансиране, но финансовите инструменти заемат все по-важна роля. 

"Основната ни цел е да избираме финансовите посредници, чрез които средствата и финансовите инструменти, с които работим, достигат до крайните получатели. При повечето инструменти, с които работим, ние не работим директно с крайни получатели. Не избираме директно проектите, в които да инвестираме, а целта ни е да изберем фондмениджъри - банки и други финансови институции, които са най-близо до крайните получатели и най-добре познават техните нужди. При избора си наблягаме най-вече на опита и капацитета, с който разполагат".

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес среща