Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Защо мигрират форекс брокерите

Димитър Калдамуков, адвокат в кантора "Точева и Мандажиева", Бизнес среща, 09.01.2018

Регламентите на MiFID II действат от 3 януари, но нямаме закон, който да вкара в пряко действие директивата. Това е малко странно и малко объркващо за всички, които се занимават с тази тематика в България, защото нямайки закон, ние все още нямаме и съответните наредби, които да въведат детайлите на закона. Това коментира Димитър Калдамуков, адвокат в кантора "Точева и Мандажиева" в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Респективно това означава, че инвестиционните посредници имат определени задължения, които трябва да спазват от 3 януари, но вътрешните им правила, отношението към клиента, всичко това ще бъде регулирано в наредбата, а нея я няма, законът го няма. И формално погледнато те могат и да не го спазват“.

Според него еуфорията е твърде голяма и всъщност MiFID II надгражда MiFID I, като промените не са чак толкова страшни.

„Форекс търговията е повлияна изключително много от директивата. Бизнес модели на част от форекс брокерите е да печелят, когато клиентът губи. Обаче това е явен конфликт на интереси, съобразно MiFID II“.

Калдамуков посочи, че има масова миграция на форекс брокерите, основно от Израел и Кипър към Източна Европа – България, Румъния. По думите му има миграция към офшорни зони и зони извън ЕС.

„MiFID II е почти невъзможно да се приложи с цялата си строгост, в цялата си пълнота“.

„За мен е логично форекс търговията да бъде извадена от MiFID II и да има отделна регулация за нея, защото смисълът и същността на форекс търговията са различни от търговията с базови ценни книжа“, смята адвокатът.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща