Защо Ермоти от UBS вижда риск от балон

Серджо Ермоти, директор на UBS

Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS Group AG на годишното общо събрание на банката в Базел, Швейцария. 2 май 2019. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS Group AG на годишното общо събрание на банката в Базел, Швейцария. 2 май 2019. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на UBS Group Серджо Ермоти предупреди за нови монетарни облекчения. „Бих бил много, много предпазлив по отношение на бъдещо увеличаване на балансите на централните банки”, каза Ермоти в интервю за Манъс Крани от Bloomberg.

„Рискуваме да създадем балон”.

С глобалното икономическо забавяне, централните банки бяха принудени да обърнат курса след като през по-голямата част от миналата година се насочваха към затягане на монетарната политика. Президентът на Фед Джеръм Пауъл и неговите колеги се очаква да намалят лихвата с четвърт процентен пункт в края на месеца и ЕЦБ също е на път да приеме още стимули, съобщава Bloomberg.

„Цените на активите се повишиха, но това не е свързано с настроенията на инвеститорите, което според мен е много опасно”, каза Ермоти.

"Не съм силно убеден, че лекарството, предписвано преди – QE е решението на проблемите в Европа. Трябва да направим по-задълбочен анализ на нужните стъпки, за да осигурим устойчив растеж. Трябва да имаме реформи на различни нива – политически и икономически реформи в Европа. И политиката на централните банки може само да помогне в прехода. Това не е решението на проблема. Разбира се, бих бил много, много внимателен за увеличаване допълнително на баланса на банките, особено когато започнат да се насочват към риск с активите".

Чуйте още във видеото.

Чуйте още един откъс от интервюто на Серджо Ермоти за Манъс Крани за натиска на приходите върху приходите от инвестиционното банкиране.

 

Последни новини
Още от Анализи