Кой ще помогне в търговския спор Токио-Сеул

Сеул ще докладва Токио в СТО

Лаптопи на Samsung Electronics Co. в магазин на компанията в Сеул, Южна Корея. 5 юли 2019. Photographer: Jean Chung/Bloomberg Лаптопи на Samsung Electronics Co. в магазин на компанията в Сеул, Южна Корея. 5 юли 2019. Photographer: Jean Chung/Bloomberg

Търговският спор между Южна Корея и Япония показва признаци на влошаване с плановете на Сеул да се оплаче пред СТО за контрола на износа, въведен от властите в Токио.

Япония каза във вторник, че няма ембарго и единствената грешка е от корейска страна, съобщава Japantimes.

Преди 3 седмици Япония наложи контрол на износа за три химически вещества,  използвани в корейското производство на чипове и дисплеи – флуорирани полиамиди, водороден флуорид и др. Токио смята да извади Корея от списъка на най-облагодетелстваните страни в търговията.

Данните от 22 юли показват 14% спад на износа на Корея за първите 20 дни на юли в сравнение с година по-рано и 30% спад в продажбите на полупроводници. Спадът на вноса от Япония е 15%.

Търговският спор се роди в резултат на неразбирателство по въпроса за робския труд през войната. Южна Корея поиска помощ от САЩ, но Тръмп не реагира.

"Не е ясно дали ако бъдат оставени сами да се справят, Южна Корея и Япония могат да намерят сами компромис без намесата на администрацията на САЩ", каза Мирея Солис, директор политически изследвания, Brookings Center за Източна Азия в интервю за Bloomberg.

"Говорим за отношения, които Япония и Южна Корея никога не са изчистили и сянката на историята остава над тях.

Но от друга страна има доста засилени икономически връзки между двете страни. Можем да говорим за икономическа взаимна зависимост. Тя държи двете страни заедно.

Сега с този спор започваме да виждаме как тя се поставя под въпрос".

Чуйте още във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи