Сътрудничеството на VW и Ford според директорите им

Херберт Дийс, гл. изп. директор VW, Джим Хакет, президент и гл. изп. директор Ford

Херберт Дийс, гл. изп. директор VW, в ляво и Джим Хакет, президент и гл. изп. директор Ford на пресконференция в Ню Йорк. 12 юли 2019. Photographer: Mark Kauzlarich/Bloomberg Херберт Дийс, гл. изп. директор VW, в ляво и Джим Хакет, президент и гл. изп. директор Ford на пресконференция в Ню Йорк. 12 юли 2019. Photographer: Mark Kauzlarich/Bloomberg

VW и Ford ще работят заедно и същевременно ще продължават да се конкурират след обявяване на сътрудничеството си в областта на електромобилите. VW ще инвестира и 2,6 млрд долара в стартъпа за автономни коли Argo AI от Питсбърг, в който Ford вложи 1 млрд долара през 2017.

„Споделяме някои общи ценности”, каза Херберт Дийс, гл. изп. директор Volkswagen в интервю за Bloomberg.

„Имаме доста синхронизиран възглед върху това, което ще се случи с индустрията ни в следващите години. И сега силно се допълваме.

Ford е много силен в САЩ, където сме сравнително малък играч. Ние сме силни в Китай и Европа. И в Латинска Америка изцяло се допълваме”, каза Дийс.

„Така че можем много да си помагаме. И правим това партньорство на базата на отделни проекти. И досега каквото сме решили е много обещаващо”.

Двата автомобилни гиганта обявиха плановете си да правят пикапи и леки коли заедно, но на 12 юли обявиха още една стъпка: обща работа по две технологии – автономни коли и електромобили.

„Разликата е в естеството на продуктите, по които работим и проблемите, които решаваме и това са инвестиции на Ford. Това е по-доброто предизвикателство. Защото и двете страни печелят”, каза Джим Хакет, президент и гл. изп. директор Ford

„Предизвиква по-голям ангажимент, защото има крайни срокове, които трябва да се изпълняват, както и цели. Така че съм много по-голям оптимист за тази фаза на това добро взаимоотношение между VW и Ford през годините”.

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи