Перспективите за Венецуела

Бил Родс гл. изп. директор на William R. Rhodes Global Advisors

Привърженик на опозицията във Венецуела по време на митинг срещу президента Мадуро. Каракас, 12 февруари 2019. Photographer: Carlos Becerra/Bloomberg Привърженик на опозицията във Венецуела по време на митинг срещу президента Мадуро. Каракас, 12 февруари 2019. Photographer: Carlos Becerra/Bloomberg

Начинът на преструктуриране на дълга на Венецуела и на държавната петролна компания PDVSA ще бъде най-голямото предизвикателство за инвеститорите, но страната може много бързо да се възстанови, благодарение на ресурсите си, каза Бил Родс гл. изп. директор на William R. Rhodes Global Advisors

„Инвеститорите ще се върнат много бързо”, каза Родс.

„Няма съмнение, че е страна с огромни ресурси. Петрол и газ. Желязна руда, боксит, алуминий. Толкова е богата, че инвеститорите ще се върнат много бързо”.

Парламентът на Венецуела, чийто председател е Хуан Гуайдо одобри членовете на борда на държавната петролна компания PDVSA и дъщерната рафинерия в САЩ Citgo, за да защити активите на страната в чужбина от досегашния президент Николас Мадуро, съобщи Bloomberg.

Новите членове на паралелните бордове на директорите ще се опитат да поставят под контрол двете компании, които са от критично значение за икономиката на Венецуела.

Те ще бъдат временни членове на борда, натоварени с конкретни задачи за ограничен период от време.

"Проблемът е, че Мадуро няма да си тръгне лесно според мен. Засега армията го подкрепя. Колко ще остане – не е ясно", каза Бил Родс гл. изп. директор на William R. Rhodes Global Advisors.

Според него най-големият проблем е в здравеопазването заради липсата на медикаменти, въпреки хуманитарната помощ на границата, а и заради емиграцията.

"Международните агенции са повече или по-малко готови да действат. Проблемът е в това, че правителството на Мадуро не иска никой да се намесва. А той е подкрепян от Путин в Русия, защото Роснефт има голям дял във Венецуела. И как знаете, те контролират почти половината на Citgo, която беше голяма рафинерия на венецуелски суров петрол на нашия бряг на Мексиканския залив. И тези нови санкции наистина ще ударят Венецуела. Но не мисля, че ситуацията скоро ще се реши и това е истинско нещастие при всичкото страдание в страната".

Чуйте анализа на Родс във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи