Политически фактори вдигат цената: IEA

Фатих Бирол, изп. директор на IEA

Петролна инсталация във Венецуела. Photographer: Bloomberg Петролна инсталация във Венецуела. Photographer: Bloomberg

ОПЕК понижи прогнозата си за обема суров петрол, от който светът ще се нуждае тази година с продължаващия ръст на производството в САЩ и спада на прогнозата за търсене, съобщава Bloomberg.

ОПЕК, която произвежда около 40% от световния петрол вече намали производството до двугодишно дъно преди месец, след като обяви нова вълна съкращения, за да осуети пренасищане на пазара.

Цените на петрола обаче остават около 27% под четиригодишния пик от октомври.

По-рано през във вторник Москва опроверга съобщението, че ОПЕК и Русия се канят да създадат алианс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че въпросът не стои на дневен ред, съобщи РИА.

Темата обаче се е обсъждала със Саудитска Арабия в Буенос Айрес като възможност за стабилизиране на цените на енергоносителите.

Според директора на Международната енергийна агенция Фатих Бирол „има де факто групиране между ОПЕК, Русия и останалите. Но съществува и въпросът колко ефективно е това групиране в като реакция на шистовия петрол, който идва от САЩ”.

Бирол обясни ръста на цената на петрола с политически фактори.

„Повишението на цената идва главно от геополитическите тревоги, които имаме. Близкия изток, включително Иран. Спадът е главно заради забавянето на глобалната икономика”, каза Бирол в интервю за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.

„Но не бива да забравяме, че американският шистов петрол много лесно реагира на ценовите промени и – дори още по-важно може би – към края на тази година ще реагира дори още повече в резултат на приключването на новия капацитет в тръбопроводите в САЩ”.

Международната енергийна агенция не променя в момента прогнозата си за търсене, каза Бирол.

Чуйне анализа във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи