Давос: Кандидатите за IPO са повече, но са ограничени от частично спряното правителство

Адина Фрийдман, главен изпълнителен директор на Nasdaq Inc.

Логото на Nasdaq MarketSite, маркетинговото присъствие на фондовата борса Nasdaq, оперирана от Nasdaq, Inc. на Таймс Скуеър в Ню Йорк, 17 декември 2018. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Логото на Nasdaq MarketSite, маркетинговото присъствие на фондовата борса Nasdaq, оперирана от Nasdaq, Inc. на Таймс Скуеър в Ню Йорк, 17 декември 2018. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Адина Фрийдман, главен изпълнителен директор на Nasdaq Inc., коментира пазарната волатилност, първичните публични предлагания и опитите за формиране на членска борса (MEMX). Тя разговаря с Джонатан Феро, Bloomberg, на Световния икономически форум в Давос.

Икономиката се основава на конкретни данни: дали работните места се увеличават, запазва ли неутрално ниво инфлацията, подходяща ли е средата на лихвите или добър ли е ръстът на БВП. Всичко това са неоспорими факти.

Бих казала, че пазарите вземат всичко това предвид, но освен това са и огледало на настроението, коментира тя.

През 2018 на американските пазари са били извършени 259 първични публични предлагания, като Nasdaq е домакин на 186 от тях. Борсовият оператор отбелязва ръст с 35% спрямо януари 2018 на броя подадени документи за листване на борсата. Фрийдман посочи, че причината защо в момента през януари не виждаме първични публични предлагания е в голяма степен свързана с частичното спиране на американското правителство, отколкото на нежелание у компаниите.

Компаниите излизат на публичния пазар, когато са готови и когато пазарите са възприемчиви.

Понастоящем 25% от приходите на оператора са от търгуван обем и 75%, от периодични приходи на абонаментна база.

По повод опитите за създаване на конкурентна членска борса (MEMX) от клиенти на Nasdaq Фрийдман коментира, че операторът не се опасява от конкуренция, а текущата обстановка е на конкуренция в сътрудничество.

Ние сме много добри и горди в своята дейност. Това е шестият път, в който наши членове правят опит да създадат борса.

Целия коментар на Адина Фрийдман чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи