Тронът на Путин се клати, очаква се тежка 2019 г. за Кремъл

В анализ за Bloomberg Леонид Бершидски разказва за икономическата ситуация в Русия, нарастващото обществено недоволство, Pussy Riot и репресиите на режима

Президентът на Русия Владимир Путин на годишната си конференция в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Президентът на Русия Владимир Путин на годишната си конференция в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На годишната си конференция в четвъртък руският президент Владимир Путин обяви, че победата му на президентските избори и световното първенство по футбол в Русия са били най-важните събития през 2018 г. Това e прекомерно оптимистична оценка за тази година, която без съмнения беше най-добрата за руския президент, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски.

Путин спечели още един президентски мандат през март със 77% получени гласове, но като на всички избори от неговата ера, бяха открити доказателства за манипулиране на вота. Въпреки че измамата проработи за Путин, партията му отбеляза слаби резултати на изборите за губернатори в няколко области в страната.

Общественото недоволство срещу Кремъл нарасна, след като правителството реши да увеличи пенсионната възраст от 55 г. на 63 г. за жените и от 60 г. на 65 г. за мъжете – мерки, които не са предприемани от нито едно от предходните правителства след разпадането на Съветския съюз.

Президентът направи промените, използвайки придобития си опит от последните 18 години, като изчака реформата да бъде обявена малко след световното футболно първенство и направи символични отстъпки впоследствие. Но това не помогна. Рейтингът му се срина сериозно от нивата през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим.

Разбира се, всеки политик би се радвал на положително обществено доверие от над 60%, но има и други притеснителни сигнали за Путин. През ноември проучване на Nevada, която е единствената независима социологическа агенция в Русия, показва, че 61% от руснаците обвиняват Путин за проблемите в страната.

Руският президент вече не е имунизиран от критики, особено от младите руснаци, които не познават друг държавник начело на Русия. Бунтът срещу властта на редица руски рапъри и присъствието на хиляди млади хора на антиправителствените протести, ръководени от опозиционера Алексей Навални, са сигнална лампа за Кремъл.

На вчерашната конференция Путин беше попитан дали се страхува, че може да изгуби подкрепата на младите руснаци. Той отговори, че е необходимо с голямо търпение да се убеждават младите в стойността на неговите консервативни ценности. Засега изглежда, че тази стратегия не работи.

Световното първенство не беше връхната точка единствено на Путин. Повечето руснаци разбраха, че страната може да се отвори към света, а мъглата от жестоки репресии може да се разсее. Любезни полицаи, тълпи от различни националности с приповдигнато настроение и националния отбор на Русия, който игра по-добре от очакваното, дадоха причина на руснаците да се чувстват щастливи до известно време. Но тази картина беше напълно разрушена по време на финалния мач на първенството. Ръководителят на политизираната пънк банда Pussy Riot Пьотър Верзилов и няколко млади жени излязоха на терена, преоблечени в полицейски униформи, за да привлекат вниманието към една друга руска действителност. През септември Верзилов беше отровен след изслушване в съда. Лекарите в Берлин, където той беше откаран за лечение, успяха да го спасят.

Извършителите така и не бяха открити, но отравянията в Русия на Путин са тема на сериозни дискусии през 2018 г. след нападението във Великобритания срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Всичко това, включително и разкритията, че Русия използва военни наемници в редица държави, сред които са Украйна и Центрланоафриканска република, оказват влияние върху имиджа на Путин на международната сцена.

Срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки през юли премина много по-лошо от очакваното. Отзвукът в САЩ беше толкова силен, че Тръмп трябваше да откаже абсолютно всички сделки с Путин. Надеждите на Москва да влияе в Европа чрез проруски и популистки партии се провалиха – дори вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който настояваше за премахване на санкциите срещу Русия, не направи нито една услуга на руския президент.

Единственият успех на Путин в Европа през 2018 г. е свързан с износа на природен газ. Германия категорично не приема да се откаже от „Северен поток“ 2 въпреки натиска от САЩ и възраженията на Полша, Украйна, Литва, Латвия и Естония.

Санкциите на САЩ срещу Русия се увеличиха. Междувременно администрацията на Тръмп планира да вдигне санкциите срещу най-големия производител на алуминий в Русия, но се очаква да бъдат въведени нови наказателни мерки, след като Демократическата партия спечели мнозинство в Камарата на представителите в САЩ.

Също така Украйна е друг фронт, на който Путин не изглежда да печели. Кремъл се провали в опитите си да възпрепятства разкола в Православната църква, причинен от намеренията на Киев за църковна независимост от Москва. Украинците не си подобряват отношението към Русия въпреки трудностите в тяхната страна. Поради това на следващия президент на Украйна, който ще бъде избран през 2019 г., ще му е много трудно да спазва дори и дипломатичен тон с Путин.

Вероятно е руският президент да се опита да подстрекава конфликти, за да отнеме вниманието на обществото от реалните проблеми в страната. Неговата пропагандна машина не може да прикрие негодуванието на руските граждани заради икономическото състояние на Русия.

Следващата година за Путин безспорно ще е много трудна. Без голямо спортно събитие в страната президентът ще трябва да се изправи срещу обединения Запад, докато се опитва да задържи руското присъствие в Африка и Близкия изток. Предизвикателства за него ще са ефектът от санкциите и намаляващите цени на петрола. Спадащият рейтинг на автократа много трудно би се възстановил и вътрешните противоречия на режима ще стават все по-явни.

Последни новини
Още от Анализи