Запознайте се с кръстника на AI

Оптични кабели в сървърно помещение в Лондон. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Оптични кабели в сървърно помещение в Лондон. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

В продължение на десетилетия се твърди, че машината не може да мисли, но изследователите на изкуствения интелект не спират да работят, въпреки че често са обявявани за .. странни.

До 2012.

Сега Google и Facebook се надпреварват да купуват иновативни стартъпи и вземат студентите още от университетите, а AI е обявен за бъдещето на компаниите. Както и от Amazon, Apple, Microsoft.

Пионерът в дълбокото учене, 70-годишният британец Джефри Хинтън сега е професор в университета в Торонто, а от 2013 работи за Google и преподава.

Близо 40г той се опитва да накара компютрите да учат като хората. Почти всички го мислят за луд или поне безнадежден. До момента, в който прави революцията.

Вижте репортажа за него на Bloomberg.

Името на Джефри Хинтън върви с още 2 и тримата изследователи са свързани с университети в Канада.

57-годишният французин Ян Лекун е работил в лабораторията на Хинтън през 80-те и сега преподава в университета в Ню Йорк.

Третият е 54-годишният Йошуа Бенджио, роден в Париж и израснал в Монреал,  където сега преподава в университета в града.

Тримата са приятели и работят заедно. Толкова са близки, че хората в AI общността ги наричат "канадската мафия".

Последни новини
Още от Анализи