Има ли Тръмп стратегия за Сирия

Американският президент изрази задоволство от въздушните удари, обявявайки мисията за изпълнена

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

 „Ще бомбардирам „Ислямска държава“ като луд, бързо и добре“, уверяваше кандидат-президентът Доналд Тръмп през 2016, като се позоваваше на „таен план“ и в същото време обещаваше да прекрати намесата в конфликти и да постави „Америка на първо място“. Победата му не направи доктрината му в региона много по-ясна. А ударите в събота, макар и обявени чрез вихрушка от туитове, никак не спомогнаха за изясняване на идеите му, пише френският вестник Les Echos, цитиран от Investor.bg.

До миналата седмица администрацията му заявяваше, че иска да засили американското присъствие в Сирия с цел завършване на офанзивата срещу „Ислямска държава“ и за предотвратяване разрастването на иранското влияние в региона. В началото на годината Вашингтон планираше да създаде нови трансгранични сили от 30 хил. бойци, включително кюрди, на сирийска територия.

След това, в края на март, няколко дни преди химическата атака на 7 април в Дума, Тръмп обяви, че САЩ ще напуснат „много скоро“ Сирия и че не проявява интерес към гражданската война, която разкъсва страната от седем години. Американският президент изрази желание „да остави сега другите да се заемат с нея“. „Ще се приберем у дома, там, където трябва да бъдем, там, където искаме да бъдем“, обобщи тогава Тръмп.

Впоследствие американският президент, който вече нареди миналата година атака срещу база, замесена в химическа атака, изрази готовност „да отговори, докато сирийският режим престане да използва химически оръжия“. В същото време той обеща да ограничи ангажимента на американските военни части с насочени удари, целящи да предотвратят използването на химически оръжия, а не да сложат край на конфликта. „Америка не се стреми да остане неопределено време в Сирия“, обясни Тръмп в петък. „Американската кръв не може сама да донесе мир и сигурност в Близкия изток“, допълни той.

В действителност Тръмп не успява да съгласува противоречиви намерения. Той иска да демонстрира американската твърност, но дълбоко в себе си остава убеден, че ангажиментът на страната в Близкия изток от 11 септември 2001 е просто огромно пилеене на средства. Американското общество също е уморено от ролята на САЩ на пожарникар на международната сцена, но е много чувствително към кадрите с деца жертви на химически атаки.  

Ударите получиха вял прием в САЩ. Някои конгресмени ги определиха като неефективни, дори незаконни, тъй като решението за тях беше взето без одобрението на Конгреса. Неправителствените организации посочиха противоречието с имиграционната политика, която отказва достъп до американската територия на сирийските бежанци.

Самият Тръмп изрази задоволство от ударите в триумфален туит, заявявайки, че „мисията е изпълнена“. Той обаче пропуска факта, че формулата, използвана при президента Джордж Буш след свалянето на Саддам Хюсеин, впоследствие се превърна в символ на фиаското на намесата в Ирак, отбелязва Les Echos.

Последни новини
Още от Анализи