Ужасното първо тримесечие за криптовалутите в графики

Общата стойност на всички цифрови пари се понижи с над $300 млрд.

Символите на биткойн и етериум на екран по време на Crypto Investor Show в Лондон. 10 март 2018. Photographer: Mary Turner/Bloomberg Символите на биткойн и етериум на екран по време на Crypto Investor Show в Лондон. 10 март 2018. Photographer: Mary Turner/Bloomberg

Първото тримесечие беше ужасно за инвеститорите в криптовалута – няма как по друг начин да го опишем, пише в свой анализ Market Watch.

Най-популярната криптовалута започна годината с цена от над 14 000 долара за брой, което не беше чак толкова далеч от най-високата му стойност от 19694,69 долара, достигната на 17 декември 2017 г. В първите седмици на 2018 г. биткойнът дори продължи да се движи във възходяща посока, след което спря и започна продължително падане надолу.

До 6 февруари биткойнът вече беше потънал под границата от 6 хил. долара, удряйки дъно на около 5947 долара, което представлява понижение от 58%. За сравнение и широкият показател S&P 500 загуби около 58% от стойността си по време на финансовата криза през октомври 2007 г.

Загубата за биткойна от най-високите му нива достигна 70%, като това е едно от най-големите му понижения от 2010 г. насам. Тогава само през първите три месеца на годината общата стойност на всички криптовалути намаля от 618 млрд. долара до 300 млрд. долара. 

От десетте най-големи криптовалути по пазарна капитализация според CoinMarketCap нито една не е на плюс за първото тримесечие на 2018 г. Всъщност най-добре се представят цифровите пари NEO, които са загубили 24,9% от стойността си. Биткойнът записа загуба в цената си от 43,6%. Cardano пък поведе отбора на губещите с поевтиняване от 77,7%.

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос продължават да смятат, че цената на биткойнна може да достигне 300 хил. долара. Основателят на Fundstrat Global Advisors Томас Лий запази прогнозата си за цената на биткойна в края на 2018 г. от 25 хил. долара.

Крайно противоположно беше мнението на анализатора от Goldman Sachs Стив Стронгин, според когото е много по-вероятно някои от криптовалутите да не съществуват в следващите 5 до 10 години.

От Deutsche Bank също останаха предпазливи, смятайки, че таванът на биткойна не е толкова висок, колкото мнозина смятат.

„В края на краищата биткойн е алтернативно средство за плащане, което има предимства и недостатъци в сравнение с традиционното банкиране, но той ще запълни ниша поне в краткосрочен план“, посочват още от Deutsche Bank.

Криптовалутите пострадаха най-много от увеличаващия се регулаторен натиск, докато последователно Facebook, Google и Twitter забраниха рекламите за първоначално монетно предлагане (ICO), обобщава Bloomberg.

„Биткойнът отново е подложен на натиск от разпродажби и шансовете му за възстановяване изглеждат слаби“, коментира Наем Аслам, старши пазарен анализатор в TF Global Markets.

В последния работен ден от април биткойнът отново се свлече под границата от 7 хил. долара.

Всичко за криптовалутите четете в Investor.bg.

*Графиките са направени по изчисления към 28 март

Последни новини
Още от Анализи